Sunday, May 05, 2013

PESTA BUKU 2013 : BERSAMA 3 PENULIS FAVOURITE :)

Assalamualaikum..

Semalam last day Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013. Fatin dan my BFF, 'Adilah dah plan nak pergi sama2, lagipun we olls dah lama tak jumpa.. Masing2 sibuk study dan duduk berjauhan, sorang duk Puncak Alam, sorang lagi Kuala Pilah. Mula2 plan nak pergi sama ada sabtu or ahad. Tapi memandangkan ahad 5 mei hari mengundi, so kitorang memang kena pergi hari sabtu.


Dari rumah, Fatin tak plan nak beli buku, just nak beli novel Kak Deeda yang baru, kamus optometri & sikit majalah maybe. Masuk je PWTC tu, seperti yang dijangka, sangat ramai orang. Last day kan.


Replika kawasan Mekah
Replika kawasan Masjid Nabawi

Puas cari novel 'Jiranku Mr Cendawan' kat dalam dewan karangkraf. Akhirnya jumpa jugak! Hampir semua novel karya Weeda Airiza sudah dibeli. Antaranya Nyanyian Syahdu, Sayang 3 dalam 1 dan Cinta2udotmy. Fatin paling suka novel 3 dalam 1, hehe sebab ada watak nama Fatin. pun bolehhh! :p


Selepas beli novel 'Jiranku Mr Cendawan', Fatin jalan2 tengok2 booth lain. Cari kamus optometi tak jumpa. Then, teruskan pengembaraan dunia buku.

Sempat dengar tazkirah ringkas dari Ustaz Don

Dila nak beli buku Prof. Dr. Muhaya, kitorang tengok map, kena cari booth L40 and L41, syarikat As-Sohwah. Pusing punya pusing, jumpa booth As-Sohwah. Lagi gembira, ada Prof. Dr Muhaya di situ. :)


Fatin beli 3 buku Prof. Dr. Muhaya. 'Pelajar Bertanya Prof. Dr. Muhaya Menjawab', 'Peliharalah Matamu' dan 'Refleksi Diri'. Then, ada book signing session jugak. So, bagi salah satu buku untuk Prof Dr Muhaya sign.





Prof tanya nama, then jawablah Nurfatin. Fatin pun bagitahu dia lagi yang Fatin pelajar optometri. Prof kata, "Oh, i see.. Macam mana belajar, ok?" Setakat ni belajar ok, insya Allah..



Sambil tu Prof tulis kat pangkal nama itu 'Dr'. Terkezut! Ok, Fatin memang nak sambung sampai PhD pun kalau boleh. Insya Allah, kalau ada rezeki.. Selepas itu, bergambar dengan my idol :)

Prof. Dr. Muhaya <3

Dila kata nanti Heliza ada kat satu booth jam 2 petang. So, lepas solat zuhur, just tengok2 kat booth tu kot2 Heliza ada. Yup, ada! Apa lagi memang rezeki lah kan, dapat jumpa Heliza. Walaupun dah pernah jumpa before this semasa forum 'We Are Beautiful, Allah Loves Us'.


Macam tadi jugak, signing session. Heliza tanya nama. Then dia tulis kat hujung nama dalam kurungan, comelje! Mula2 tak perasan tau apa yang dia tulis, dah nak balik baru tengok balik apa yang tulis. Comel ke? hewhew *tutupmuka*








Bersama penulis 'Diari Heliza Helmi'

Then, nak dah balik, lalu kat satu booth, nampak Ustazah Fatimah Syarha dan Dr Farhan Hadi. Ustazah Fatimah Syarha kerap dijemput untuk menyampaikan ceramah di Puncak Alam. Selalu dah menghadiri dan jumpa dengan beliau, tapi belum berkesempatan bergambar. Semalam, dapat bergambar dan bertegur sapa. Fatin tanya ustazah, "Ustazah duduk kat Taman ... kan? Saya duduk Taman ..." Ustazah jawab, "La, kita sekampung la ni.." Hehe, *senyum* Selepas signing session, aktiviti rutin, bergambar. :D


Karya Ustazah Fatimah Syarha sangat memberikan inspirasi :)

Bersama dua penulis hebat, Ustazah Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi
Panduan untuk masa depan :)
FYI, buku Risalah Hati Raja Sehari merupakan karya sulung syarikat Sebarkan Bahagia Resources.

Puas berjalan, masa untuk pulang ke rumah. Tapi hujan lebat kat luar. Ingat nak lunch kat The Mall, tapi tutup untuk renovation sejak 1 Mei. Tak tahulah pulak. Then, patah balik ke PWTC, beli makanan kat kawasan luar.

By the way, ada satu buku lagi. Lupa nak cerita. Fatin dapat buku daripada Dila, hehe..
Dila tahu Fatin nak jadi novelis, so dia hadiahkan buku INGIN MENJADI PENULIS? 



Terima kasih Dila! Thanks for everything! <3 Suka sangat hadiah yang Dila bagi!
Tak sangka kita dah masuk 8 tahun berkawan... :) 

Antara buku yang dibeli :)

Baiklah, sampai di sini saja, Fatin nak sambung baca buku.. Tapi kena utamakan baca lecture notes Contact Lenses sebab ada test hari rabu ni, wish me luck :)

2 PERKARA YANG PALING BERHARGA IAITU
MASA DAN FIKIRAN.
JAGA CARA KITA MENGGUNAKAN KEDUA-DUANYA.


p/s:

8 comments:

  1. gud uck 4 test,,seronok baca blog fatin ;)

    ReplyDelete
  2. bestnyaaaa fatinn haha. jeles i

    ReplyDelete
    Replies
    1. fadh pun dpt jumpa prof muhaya jgk kan :)

      Delete
  3. Seronok nye jmpa deorg, mahu juga, teringin nk ikut atin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, takpe, nnt pesta buku tahun depan jom pergi :) dah lama tak jumpa mun..

      Delete
  4. follow sini jangan lupa follow balik saya ->www.maf-tohe.blogspot.com

    ReplyDelete