Friday, July 04, 2014

Lawatan ke Akademi dan Kilang HOYA

Alhamdulillah, last paper dah berakhir jam 11 rabu lepas :D
Selain fokus untuk bulan ramadhan yang mulia ini, masa jugak boleh ditumpukan kepada blog terchenta ;)


So, moh ler kita throwback ke cerita sebulan yang lepas..


24 Mei lalu, kami pelajar 6th batch optometry berpeluang melawat ke Akademi dan Kilang Hoya di Jalan Kepong. Bukan Akademi Fantasia ye, tapi Akademi Hoya :p
Welcome to Hoya Academy :D
Kami disambut mesra oleh pengurus Hoya kat situ, lupa dah nama dia, huhu.. T.T


Kami terus masuk ke bilik seminar untuk mendengar taklimat tentang kanta or lenses Hoya.


Korang yang pakai spek rasanya tau kot apa itu HOYA, yang tak pakai maybe taktau. Hoya ini company dari Jepun yang menghasilkan barangan optikal macam kanta kat cermin mata korang itu. Kiranya dari segi optometri, Fatin fokus kat cermin mata je lah. Actually Hoya is not only manufacture eyeglass lenses, but also medical endoscope, photomask for LCD, glass disks, contact lenses, intraocular lenses, ceramics and metal implants, photographic filters, software and architecture system.
Hoya Website
Sebelum taklimat, kitorang explore Hoya Simulation Centre, padahal kat klinik uitm pun ada benda ni, tapi tak sempat nak bergambar sakan, kat klinik dah busy fokus dengan patient yang datang buat eye check up.


Sebenarnya Hoya Simulation Centre ini untuk demo kat customer macam mana nak guna multifocal lenses dengan betul. Multifocal lenses tu apa kebenda pulak? 


Multifocal lenses tu kanta or cermin yang ada 3 point, point atas untuk baca jauh, tengah untuk intermediate dan point bawah untuk baca dekat. Biasanya untuk orang 40 tahun ke atas sebab mata kita mengalami aging process apabila umur semakin meningkat. Bukan kulit je yang ada aging process, mata pun sama. So, kita nak educate customer supaya diorang dapat guna lenses dengan betul dan selesa.

Demo jarak jauh, peace yo! :p
Intermediate
Jarak dekat
Frame display
Taklimat yang disampaikan oleh pengurus Hoya sangat informatif. Actually pengurus Hoya tu seorang optometrist. Optometrist bukan sahaja hanya bekerja di kedai cermin mata atau hospital, boleh jugak untuk bekerja dalam industri.



Selepas selesai taklimat, kami menjamu selera dengan Domino's Pizza. Terbaiklah! Tak pernah lagi pergi lawatan dijamu dengan pizza. Ni 1st time dan last time maybe.
Sorry post gmbr makanan bulan puasa ni hehe
Selesai solat zuhur, kami dibawa ke kilang pembuatan kanta optik mengikut kumpulan.
Kilang Membuat Kanta Optik Hoya
Dekat sini tak dibenarkan bawa kamera, bawa diri sahaja. Pegawai kat situ menerangkan dari mula penghasilan lenses sampailah ke quality check. Bau kilang tu dipenuhi dengan bau lenses, macam bau potong cermin untuk buat spek.
Sementara tunggu group lain melawat kilang, kita relaks dulu :p

Frame display
Lenses display kat bilik seminar
Habis semua kumpulan melawat ke kilang, kami kembali semula ke akademi untuk sesi penutup dan penyampaian cenderahati. Terima kasih kepada pihak Hoya kerana menerima kunjungan kami! :)


Dapat goodies bag :)
Tak lupa jugak kat classmates yang anjurkan lawatan ni, thanks korang! :D

Pengurus Hoya yang sangat sporting :)

26 comments:

  1. wahhh.. untunglah dapat melawat kilang...

    p/s: terima kasih sudi join. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/07/senarai-url-blog-6.html

    ReplyDelete
  2. bestnya , menarik betul..

    ReplyDelete
  3. best nyaaa :3
    eh tu university ke? :o

    salam from indonesia :D
    singgah sini dari blog mialiana :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah, bukan universiti, tapi akademi.
      salam dari malaysia,
      terima kasih singgah sini :)

      Delete
  4. wah bestnye buat lawatan ke HOYA nih..at least tau pembuatan lenses mcm.mne

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah, yup, best, lgpun kami pelajar optometri perlu didedahkan dgn industri lenses :)

      Delete
  5. Salam Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Jalan-jalan bw malam dari segmen blogwalking sis mia liana :)

    Jom Terjah : Buffet Ramadhan Casa Ombak (ˆ⌣ˆԅ)

    ReplyDelete
  6. singgah dan follow sini dari blog mialiana :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah, done following ur blog too :)

      Delete
  7. Bestnyaaa! Tak pernah nak tahu siapa yang selalu buat spek mata. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, biasanya yg buat spek mata sama ada optician or optometrist :)

      Delete
  8. Blogwalking..datang dari Blog Mia..Senarai Blog saya number 80 dari bloglist yg dipostkan oleh MIa...selamat menyambut Ramadhan ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah, selamat menyambut ramadhan & selamat berpuasa :)

      Delete
  9. bestnya dpt jln2 ke kilang lens kan..

    singgah dr blog kak mia
    www.opzzpinky.my (done follow)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah, done following ur blog too :)

      Delete
  10. ayie sendiri pon pakai kanta jenama Hoya.. agak mahal juga but berbaloi

    ReplyDelete
  11. bestnya boleh gi melawat gituu..btw,singgah follow dari senarai sis mialiana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah, done following ur blog too :)

      Delete
  12. Assalam..

    Saya singgah dan follow dari blog Kak Mia. Salam ukhwah fillah ;)

    p/s - time2 blaja mmg seronok laa bile dpt g melawat ni kan. hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, thanks singgah..
      done following ur blog too :)

      Delete
  13. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari perserta Segmen Nak URL Blog #6 by Mialiana.com..done follow sini.. Salam ramadhan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  14. jalan2 blogwalking dr segmen Senarai URL Blog #6 Mialiana ... n dah follow sini :D

    ReplyDelete