Thursday, April 02, 2015

My special spectacles




Assalamualaikum :)

Last week lepas buat full eye check up, power naik sikit, tapi -0.25D je tu pun after two years :)
Sebaiknya setahun sekali check mata, jangan tiru budak sorang ni :p
Then, nak buat spec baru, plastic full frame.
Yup, power naik tak banyak pun, tapi nak tukar sebab dah 2 tahun, lenses pun dah ada calar2 kan.

Sebelum ni Fatin dah pakai metal full frame, half frame and rimless.
So, nak tukar imej sikitlah, try pakai plastic full frame. ;)


Frame Fatin beli kat kedai cermin mata kat Plaza Alam Sentral dengan GBM.
Lenses Fatin buat kat kedai Ui Vision Care, UiTM Puncak Alam.
Kitorang bukan sahaja ada klinik untuk korang buat full eye check up, tetapi ada optical shop jugak! So, lepas korang dah check mata, korang boleh terus pilih frame & cermin yang korang suka :)

Fatin order Hoya Blue Control. Blue Control ni sesuai untuk orang yang selalu guna laptop, smartphone, tengok TV. Student kan banyak gunakan laptop untuk buat assignment, kadang2 bila terlalu lama menghadap mata akan jadi penat & kering. Tambah2 lagi final year student sibuk writing thesis dan blogger macam Fatin ;)

Dengan adanya lens Hoya Blue Control ni, coating yang ada kat lens ni dapat mengurangkan blue light daripada digital screen, dan buat mata kita selesa.
Details pasal Hoya Blue Control ni korang boleh baca kat SINI.

Hari rabu order lens, hari khamis dah sampai.
Dilema jugak nak bagi kawan potong ke or potong sendiri.
Sebab jadual dispensing (potong lenses) selasa next week.
Tapi bila lagi nak merasa potong spec sendiri kan.
Iyelah, selalu potong lenses patient, ni nak try potong lenses sendiri pulak.
At last Fatin mintak sir simpankan sebab nak dispens sendiri.


Biasa kalau time potong patient punya lenses, mesti nervous, sebab takut buat silap.
Tapi bila potong spec sendiri berganda-ganda nervousnya.
Takut nanti kalau terpotong lenses kecik, kena reorder.
Sepanjang proses dup dap dup dap je, takut sangat kalau salah buat.

Scanning frame
Lenses ready untuk potong
.
.
.
.
.
.
.

Alhamdulillah, siap! :)

casing spec pun nak biru jugakk ;)

Jom datang UiTM Puncak Alam check mata!
FAQ boleh tengok kat SINI.

Beg meghah cantik :)
;)
Don't borrow someone else's spectacles to view yourself with - Simon Travaglia

p/s: Bermula 1 April, cermin mata pun ada GST jugak, harap maklum :)

15 comments:


  1. nak tengok jelas pun dah susah sekarang.
    gara gara gst.
    haish. spect oh spect. gst oh gst. -.-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, entah bila pulak nak tukar next spec..

      Delete
  2. hai..nak tanya...klinik optopetri kat puncak alam boleh pegi anytime ke?...coz i have a refer letter to go there and do an RGP contact lens fitting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. by the way, sy student kt uitm shah alam..so tak tau sangat pasal klinik optometri uitm ni...thanks in advance...

      Delete
    2. hai jenefer, skrg tgh cuti sem, u can go there start 7 sept for contact lens clinic. :)

      Delete
  3. Salam, nak tumpang tanya, saya ingat nak tukar lens kat Klinik Optometry kat Palam. Ada berapa option lens ye yang ada kat situ & kalau boleh nak tau price range untuk lenses tu, senang saya nak budget duit kalau nak tukar lens nanti. :) TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa pulak, power mata tak banyak pun: rabun 1.00 silau 0.50. :)

      Delete
    2. Wassalam, klu ikut brand, ktorg ada brand hoya n essilor. utk power mcm anne, dlm rm100++ dah boleh dpt utk lens hoya. jemput dtg ke klinik optometri palam! btw, skrg tgh cuti sem, nnt 7 sept bru bukak :)

      Delete
  4. Salam,
    Kenapa pemeriksaan mata makan masa 2 jam yer? Untuk buat appointment just call number yang diberi tu kan? Kalau nak buat spec pulak, berapa lama baru boleh siap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, max 2jam, min sejam stgh. Lama sbb full eye check up, start dgn tahap penglihatan (visual acuity), power mata (refraction), bhg dpn mata (adnexa) menggunakan slit lamp, rabun warna, stereoacuity test (3D), kesihatan bhg blkg mata (retina) dan bnyk lagi. Boleh baca details -> http://nurfatinatikahmohdsharudin.blogspot.my/2014/09/nak-ajak-anda-check-mata.html
      Yup, just call number tu. Spec siap dlm seminggu, klu siap awal, kita akan call :)

      Delete
  5. Salam. Nak tanya untuk pemeriksaan mata 2jam tu chargenya berapa? Klu sy nk guna frame sy tp lens nk hoya transition blue tu brp agk2nya rm? Mcm nk try kdi spect di uitm punck alam tu

    ReplyDelete
  6. Awak nk tnye. Lens boleh potong ke? Sbb sy tnye focus point dia ckp xboleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup boleh. awak nk potong utk apa ya, untuk transfer lens utk frame baru ke?

      Delete