Wednesday, July 31, 2013

Ke Klinik Oftalmologi Hospital Kuala Lumpur




Isnin lepas, aku ikut kakak bawak ayah ke Hospital Kuala Lumpur (HKL). Before this dah pergi, dah check VA, slit lamp biomicroscopy and ophthalmoscopy. Tapi tak dapat dilate pupil sebab ayah yang bawak motor & aku membonceng. Ayah memang suka naik motor berbanding kereta ke mana saja. Boleh elak traffic jam dan main cilok2. Jimat masa.



So, buat next appointment, should be as soon as possible, sebab masa check tu aku dengar pegawai tu kata PDR. PDR stands for proliferative diabetes retinopathy. Dengan kata lain, diabetes dah affect mata, tahap kronik.


Lepas ambik nombor, tunggu giliran. Check VA.




Mata kanan ayah 6/9. Mata kiri ayah 6/120. Mata kiri ayah memang teruk dari mata kanan sebab aku sendiri pun dah check VA kat rumah. Sebab aku dah beli trial lens set and VA chart buat mini optometry clinic kat rumah hehe.. But it is for family members only, if you want, wait for me 2 years more, Insya Allah.. :)

My trial lenses set

Then, terus tunggu turn untuk next procedure. Nurse panggil nama ayah dan instill drops of mydracil to dilate pupil. Tapi banyaknyaaa titis dia letak, terkezut! Sebab waktu clinical optometry lab dulu, sir suruh letak 2 titis je. Itupun effect dia perghhh! Silau sebab aku habis lab petang. Tapi tu untuk learning purpose.

Tak lama lepas tu, nurse datang, tengok anak mata ayah, dia kata belum kembang lagi, titis lagi mydracil T.T Untuk pengetahuan, mydracil tu stinging! Menyengattt. Boleh tengok entri INI masa aku buat dulu. Tapi yang tu guna cyclopentolate, to paralyse accommodation of the eyes.

Lepas tu doktor panggil masuk bilik pakar perunding ophthalmologist. Macam biasa, doktor do the history taking. Lepas tu buat tonometry and binocular indirect biomicroscopy. Aku bagitahu kat doktor yang aku optometry student.

Dr: Tahun berapa? Final year?
Me: Second year.
Dr: Dah belajar guna instrument?
Me: Dah, slit lamp, ophthalmoscope, etc
Dr: Kalau macam tu, pergi ambik direct ophthalmoscopy, buat tengok mata ayah.
Me: Eh, takpe, kat rumah saya ada ophthal, nanti saya tengok.
      (padahal nak elak sebab ophthalmoscopy belum pakar lagi..)
Dr: Buat la sekarang, pupil dah dilate ni, senang nak tengok..
Me: oo, ok.. (ambik ophthalmoscope and check mata belah kiri)
Dr: Nampak tak?
Me: Aah, nampak blood vessels rupture.

My ophthalmoscope

Lepas tu, aku tengok doktor record the observation. Lukis and colour guna colour pencil untuk record the results. Masa aku buat lab dulu, aku guna pen hitam dan pen merah je. Dr kata mata kiri memang dah teruk. Dah ada traction pun. Retinal detachment. Mata kanan ok sikit. So, hari tu jugak terus laser mata kanan. Alhamdulillah appointment hari ni sebab laser ada hari isnin je.

By the way, aku dari 1st hari tu lagi aku beria nak jumpa my favourite lecturer, Dr Thaya who is an ophthalmologist there. Tadi pun mengintai jugak bilik2 yang ada kat situ kot2 nampak Dr Thaya. Tetiba ada orang lalu depan aku. Dr Thaya! Aku pun kenalkan diri & beritahu dah bawak ayah ke sini.. Tapi Dr Thaya said sorry because she rushing to attend a meeting.

Lagi satu, masa kitorang tunggu giliran, aku ternampak macam Sir Hedir lalu. Sir Hedir staf opto jugak, dia banyak tolong dalam lab. Tapi tak sure sebab dar tepi and belakang je. Bila nak masuk bilik laser, bukak je pintu, nampak Sir Hedir. Dengan nametag tertera nama dia, ok betul, tak salah orang. Tegur Sir, then dia senyum je. Dia tanya bawak ayah ke? Aku angguk je la.

Ok cakap pasal klinik oftalmologi, aku excited tengok ada banyak bilik kat situ. Kat luar bilik ada tertera, Ujian Penglihatan, Bilik Optometri : Contact Lens, Low Vision, Pediatric Optometry, Visual Therapy, Bilik Biometri dan lain2. Muka tebal ambil gambar setiap bilik, tapi pintu je la, hehe.. :p Kalau bilik ophthalmologist (pakar mata) kat wing satu lagi, bilik perunding oftalmologi, bilik laser dan lain2.

Bilik biometri

Bilik Low vision


Muka tebal ambil gambar setiap bilik, tapi pintu je la, hehe.. :p Kalau bilik ophthalmologist (pakar mata) kat wing satu lagi, bilik perunding oftalmologi, bilik laser dan lain2.



Ayah kata ni bangunan baru, bangunan lama kat mana entah, aku tak ingat. Tapi bangunan baru selesaaa, haruslah la kan.. Kakak kata nampak macam hospital swasta. Lagi satu ayah kata, "kenapa klinik mata ni ramai sangat orang? Bila tengok orang yang datang takde pulak mata bertampal ke, lebam ke, ok je.." Aku katalah yang kita tak tahu macam keadaan dalam mata, luar memang nampak elok, dalam tak nampak :)


Ok, setakat sini saja, hari ni ada lagi follow up lagi dengan doktor mata. Sambung next entry.


p/s: last entry ada kata nak update pasal vip kan, tapi tangguh dulu la, hehe ;)

9 comments:

  1. comel giler hospitalnye. serba putih sesuci lebaran. Semoge ayah fatin cepat sembuh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, cantik. amin, harapnya mcm itulah, tq GBM :)

      Delete
  2. cantiknya HKL. baru tahu sir hedir keje kat sini. semoga ayah fatin diberi kesihatan yang baik, insyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg bangunan baru, sbb tu cantik. kte pun baru tau jgk. amin, tq fadh :)

      Delete
  3. Salam...
    Dik, boleh tak bagi no telefon klinik mata kat HKL ni...thanks ye...

    iloveginola@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Rindu Dengan Doktor Mata Kat Sana....Ad sorang tuh cun....hahaha,Isnin Lepas Die Yang Check Mata Saya....Harini doktor lain plak yang check Hadoi..haha,Hope 2 minggu lagi Doktor Cun Tuh check...wkwkwkwhahaha

    ReplyDelete
  5. salam. boleh tanye tak..kat mane ye beli trial lens set pe sume tu? saya baru sem 3. boleh tak emel dekat ie_rah@ymail.com :)

    ReplyDelete
  6. salam fatin nak tnye kalau nk pegi kt hkl tros tnpe ape2 referreal letter pon boleh ke?

    ReplyDelete
  7. Sis, boleh akak tau apa Instrument yg digunakan utk wad Oftal tak?

    ReplyDelete